Dieta cukrzycowa – dlaczego kontrowersyjny temat

Obecnie wiele dawnych dogmatów dietetyki i wydawałoby się „prawd nie do ruszenia” zostaje podważonych w świetle nowych badań oraz rozwoju technologii. Cukrzyca jest obecnie powszechnie występującą chorobą głównie ze względu na styl życia i jedzenia współczesnych ludzi. Podstawą jest utrzymywanie możliwie stałego poziomu cukru we krwi i nie dopuszczanie do jego skoków z czym ma pomóc odpowiednio skomponowana dieta cukrzycowa. Należy również nadmienić, że kluczową rolę, oprócz jedzenia, spełnia aktywność fizyczna. Według niektórych badań prawdiłowo skomponowana mieszanka powyższych pozwoli nawet na całkowite wyleczenie cukrzycy!

Dieta cukrzycowa – produkty zalecane: chude mięso, ryby, mleko, kefiry, białko jaja, olej, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, świeże warzywa, rośliny strączkowe. Należy pamiętać, że owoce – choć zdrowe – posiadają w swoim składzie cukier prosty, a zatem najbezpieczniej jest się ograniczyć do jednej porcji dziennie. W diecie cukrzycowej najbezpieczniejsze będą: jabłka, maliny, czereśnie, grejpfruty, pomarańcze, borówki itp.

A zatem wszystko zależy od Ciebie, Twoich wyborów i pamiętaj, że w swej istocie dieta cukrzycowa to dieta pełna zdrowia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *