Dieta cukrzycowa- produkty niewskazane

Zmiana sposobu odżywiania służy nie tylko zachowaniu dobrej kondycji i świetnego samopoczucia na co dzień. W wielu przypadkach okazuje się konieczna, aby zwiększyć skuteczność leczenia różnych schorzeń lub umożliwić powrót do zdrowia. Istnieje wiele modeli żywienia, które służą przede wszystkim celom leczniczym. Jako przykład może służyć dieta bezglutenowa, stosowana w leczeni celiakii lub dieta cukrzycowa, dedykowana osobom chorym na cukrzycę lub tym, które chciałyby zmniejszyć ryzyko zachorowania. W przypadku diabetyków chodzi przede wszystkim o eliminację cukrów prostych, których źródło stanowią nie tylko słodycze, ale także pieczywo i makarony z białej mąki, biały ryż, słodkie napoje czy niektóre owoce. Jadłospis ma na celu wyrównanie poziomu cukru we krwi oraz zapobieganie jego wahaniom. Osoby z cukrzycą powinny również ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, ponieważ o wiele bardziej narażone są na problemy z funkcjonowaniem układu krążenia. Zrezygnować trzeba między innymi z dań smażonych oraz z tłustego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *