Dieta cukrzycowa – zasady

Do jednej z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych z całą pewnością można zaliczyć cukrzycę. Jest to przypadłość, która w Polsce dotyczy ponad dwóch milionów rodaków, jednak u części z nich przebiega ona bezobjawowo. Osoby, które zmagają się z tą dolegliwością, powinny stosować specjalną dietę. Należy pamiętać o tym, że takie posiłki wcale nie muszą być nudnymi i mało urozmaiconymi daniami. Produkty spożywane przez cukrzyków zawierają niski wskaźnik glikemiczny, który określa ilość cukru zawartej w danym artykule. Podstawą, na której opiera się dieta cukrzycowa, jest duża ilość spożywanych białek. Produkty, które zawierają dużą ilość tej wartości odżywczej, są zdrowe i odpowiednie dla cukrzyków. Zaliczamy do nich między innymi chude mięso i mleko, ryby oraz jaja. Warto też zamieścić w swojej diecie zdrowe tłuszcze, takie jak olej rzepakowy, sojowy, kukurydziany oraz oliwę z oliwek. W diecie cukrzycowej, tak jak w każdej innej, szczególnie powinno dbać się o dobre proporcje wartości odżywczych. Nie można popadać w skrajność i ograniczyć węglowodanów do zera, ponieważ mogłoby to negatywnie wpłynąć na ludzki organizm i jego funkcjonowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *