Dobrze skomponowana dieta cukrzycowa

Podwyższony poziom cukru we krwi można regulować lekami, ale nie tylko. Niezwykle ważne jest także prawidłowe i zbilansowane żywienie. To, jakie produkty najlepiej jeść warto ustalić z profesjonalnym dietetykiem. Jest to bowiem uzależnione od wielu czynników, między innymi od wieku, masy ciała, ogólnego trybu życia, a także od tego, czy i na jakie choroby się cierpi. Choroba, jaką jest cukrzyca, wcale nie wymusza na pacjencie rezygnacji ze smacznych posiłków. Ważne jedynie, by posiłki były niskokaloryczne. Dieta cukrzycowa powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnego przypadku, a wszystko po to, by przynosiła widoczne korzyści, a nie szkody. Niezwykle ważna jest ogólna dbałość o to, co się je. Ważna jest także jakość spożywanych posiłków. Ponadto trzeba pamiętać o regularnych, małych porcjach. Jest to podstawa, o której nie można zapomnieć i przynosi więcej korzyści niż jedzenie rzadziej, ale większych porcji. Zdrowie to bezcenny dar, o który należy dbać i przestrzegać zaleceń lekarza. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *